Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!

Σχολιασμός της απόφασης του ΕΔΔΑ επί της Προσφυγής των Φυσικών Προσώπων – Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου

Περαιτέρω Ενέργειες

  1. Τα κρίσιμα σημεία της αποφάσεωςΜολονότι δεν έχουμε ακόμη εις χείρας μας την πλήρη μετάφραση στα Ελληνικά της αποφάσεως του ΕΔΔΑ, τα ανηρτηθέντα αποσπάσματα στο site του Συλλόγου ΦΠΟΕΔ, είναι αρκετά εύγλωττα και βοηθούν στην διατύπωση χρήσιμων και κρίσιμων συμπερασμάτων, που «τηλεγραφικά», μας εμπεδώνουν την πεποίθηση ότι η Επιστημονική μας Επιχειρηματολογία ήταν εξ αρχής ορθή και ίσως η μόνη που μπορεί να γίνει δεκτή από τα Δικαστήρια, έστω κι αν θα πρέπει η υπόθεση να κριθεί σε τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας:Σύμφωνα με τα ανωτέρω,Α. Γίνεται επίκληση της ερμηνείας ότι οι Έλληνες Ιδιώτες που επένδυσαν σε Ομόλογα (άρα εκ προοιμίου δεν θεωρούνται ως «καταθέτες» χρήζοντες προστασίας κατά την λογική του ευρωπαϊκού κεκτημένου προστασίας καταθετών –έστω έως του ορίου κατ’ άτομο των 100.000 ευρώ ανά Τράπεζα), είναι «Επενδυτές».

    Β. Τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου είναι επενδυτικά προϊόντα που φέρουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο αποπληρωμής, χωρίς ουδεμία βεβαιότητα ότι υφίσταται «εγγύηση» ότι ο Εκδότης είναι αξιόχρεος.

    Γ. Πολλώ δε μάλλον που ο Εκδότης στην προκειμένη περίπτωση ήταν το Ελληνικό Δημόσιο, που ήδη, και πρίν το 2009, δεν εθεωρείτο φερέγγυος.

    Δ. Δεδομένου ότι ήσαν «επενδυτές» και μάλιστα με επενδυτικό προφίλ «υψηλού κινδύνου», θα έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους την μεταβλητότητα της Αγοράς και να ρευστοποιήσουν τα ΟΕΔ (τα οποία διαπραγματεύονται στις χρηματαγορές ομολόγων) αμέσως μόλις συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο, και άρα να απομειώσουν την ζημία τους χωρίς να περιμένουν την λήξη.

  2. Η επιβεβαίωση της Νομικής μας ΕπιχειρηματολογίαςΓνωρίζουμε ότι η πρώτη επίκληση των ευθυνών των Τραπεζών για παραπλάνηση των φυσικών προσώπων – ομολογιούχων έγινε από τα Δικηγορικά Γραφεία μας, πολύ νωρίς και ενώ ακόμη ήταν αβέβαια η εκδοχή του prima faciae «μονόδρομου» της προσφυγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ως Εκδότη και εν γένει ως «Κράτους» που εκδίδει «εγγυημένα & ασφαλή ομόλογα».Παρ’όλα αυτά και έχοντας πλήρη και ολοκληρωμένη επιστημονική εμπειρία και εξειδικευμένη άποψη της αναδιάρθρωσης χρέους της Χώρας μετά το 2009, υπήρξαμε «ακλόνητοι» στην δική μας επιστημονική ερμηνεία, παρά το ότι υπήρξαμε μονήρεις και –τουλάχιστον στην αρχή- ενδεχομένως πολύ «προχωρημένοι» για την εποχή μας, αφού οι Τράπεζες, ακόμη και το 2012, εθεωρούντο ως «Ιδρύματα» πέραν πάσης κριτικής και αμφιβολίας…Η απόφαση του ΕΔΑΔ, επαναλαμβάνει τον «πυρήνα» των επιχειρημάτων του Ελληνικού Δημοσίου στο ΣτΕ, τα οποία και αποδέχθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία…

    Η επανάληψη χωρίς υπεκφυγές, όλων των προαναφερθέντων συνοπτικά επιχειρημάτων, υποδηλοί ότι η έμφαση που δώσαμε στην παραπλάνηση των επενδυτών-ομολογιούχων, στο ότι οι Τράπεζες (μόνες αρμόδιες εκ του Νόμου να διαθέτουν τα ΟΕΔ) όφειλαν να εφαρμόσουν τη Νομοθεσία (Ευρωπαϊκή & Ελληνική) Προστασίας Επενδυτών σε Αξιόγραφα επιβεβαίωσε σε ανώτατο και ύστατο βαθμό την ορθότητα της δικαστικής επιδίωξης αποζημίωσης, την οποία με συνέπεια ακολουθήσαμε.

    Ήδη, και παρά τις ελάχιστες υποθέσεις που το γραφείο μας πρόλαβε να εκδικάσει, πετύχαμε η πρώτη εξ αυτών να στεφθεί από επιτυχία, έναντι μάλιστα «πανίσχυρης» «συστημικής» Τράπεζας, που έδειξε την ενόχλησή της με πολλαπλούς και όχι πάντοτε «κομψούς» τρόπους… αλλά και να πετύχουμε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς υπέρ των εντολέων μας.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πού, όπου εξεδόθη ΔΙΕΘΝΩΣ θετική απόφαση ακόμη και αλλοδαπών επενδυτών σε ΟΕΔ, αυτή ήταν κατά των Τραπεζών που τα διέθεσαν! (Αυστριακά & Γερμανικά Δικαστήρια).

    Ενώ σε όσες περιπτώσεις στράφηκαν εντολείς των γραφείων μας, αλλά και μέσω άλλων συναδέλφων, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την καταγγελία των παραβατικών συμπεριφορών των τραπεζών κατά την διάθεση των ΟΕΔ, ήδη έχουν εκδοθεί σημαντικές αποφάσεις επιβολής κυρώσεων στις Τράπεζες για αυτές ακριβώς τις υποθέσεις πωλήσεων ΟΕΔ σε φυσικά πρόσωπα και αναμένεται «τσουνάμι» νέων αποφάσεων τους αμέσως μήνες ! Είναι βέβαιο ότι αυτές οι αποφάσεις θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στις υποθέσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια αφού «πιστοποιούν» τις σημαντικές πράξεις και παραλείψεις των τραπεζών που ευθύνονται για την ζημία των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

  3. Το νέο «Περιβάλλον»Ως Δικηγόροι που αναλάβαμε ενεργό ρόλο σε όλες σχεδόν τις εκδοχές που ενέσκηψαν από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού αλλά και του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος, είδαμε από κοντά αυτά τα 7 χρόνια να ξετυλίγονται ιστορίες που μόνον «μυθιστορηματικά» θα μπορούσε κανείς να διαβάσει.Ιστορίες κατεστραμμένων ανθρώπων, που στο βωμό της «σωτηρίας» της Χώρας, μετατράπηκαν με όλες τις πιθανές εκδοχές, ως καταθετών-επενδυτών-δανειοληπτών και εν τέλει φορολογουμένων, ως «Ιφιγένειες εν Αυλίδι»… χωρίς αντίκρυσμα.Στην τρέχουσα συγκυρία, ιδίως μέσω των Εισαγγελικών Πορισμάτων αλλά και των εξυφαινομένων στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, αλλά κυρίως λόγω των «τεκτονικών» μετασχηματισμών των Διοικήσεων του Ελληνικού (;) Τραπεζικού Συστήματος από τον Single Supervising Mechanism (SSM),τον πραγματικό πλέον «Κλειδοκράτορα» του τραπεζικού μας Συστήματος, πιστεύουμε ότι οι συνθήκες ευδοκίμησης των υποθέσεων των Ομολογιούχων κατά των πολλαπλώς ανακεφαλαιοποιηθεισών Τραπεζών, είναι πλέον πιο ώριμες από ποτέ!

    Χωρίς να επιθυμούμε να γίνουμε πιο λεπτομερείς, πιστεύουμε ότι ΤΩΡΑ περισσότερο από ποτέ, τα περιθώρια «αλλότριων» επιρροών, με εφευρήματα οιονεί «πολιτικά» και πολύ ολιγότερο «νομικά», γίνονται πλέον πολύ πιο περιορισμένα…

    Παράλληλα, η συνεχής, εργώδης και πολυεπίπεδη ενασχόλησή μας με τα θέματα αυτά, καθώς μάλιστα εμπλουτίζεται και συνεχώς η οικεία νομολογία με θετικές αποφάσεις επί παρεμφερών υποθέσεων διάθεσης επενδυτικών προϊόντων από Τράπεζες, μας δίνει ελπίδες για την τελική δικαίωση των εντολέων μας.

    Οι πρόσφατες αλλαγές δε του ΚΠολΔικ που οδηγούν σε σημαντική επιτάχυνση-διεκπεραίωση των υποθέσεων από την Τακτική Δικαιοσύνη, η μείωση του Δικαστικού Ενσήμου στις Καταψηφιστικές Αγωγές (από 1,1 σε 0,9%) αλλά και η ενδεχόμενη πλήρης κατάργησή του εφόσον επιλέξουμε το Αίτημα να είναι Αναγνωριστικό ή το μετατρέψουμε από καταψηφιστικό σε αναγνωριστικό, δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες προσφυγής στην προτεινόμενη από εμάς νομική οδό, με λιγότερα έξοδα και λιγότερη χρονοτριβή.

    Το ότι οι Διοικήσεις των Συστημικών Τραπεζών πλέον θα συντίθενται εν πολλοίς από αλλοδαπούς επαγγελματίες, που γνωρίζουν πολύ καλά το αυστηρότατο πλαίσιο προστασίας των επενδυτών που –παρά τα έως σήμερα ισχύοντα εν Ελλάδι…-, επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις και επιδικάζει τεράστιες αποζημιώσεις σε επενδυτές & συναλλασσόμενους με Τράπεζες, αποτελεί για εμάς ακόμη έναν σημαντικό νέο παράγοντα, ώστε να αυξήσουμε και να εμπλουτίσουμε τις προσπάθειές μας, απευθυνόμενοι στις νέες Διοικήσεις αλλά και την νέα Εποπτική Αρχή, που και αυτή, ελέγχεται με βάση τα Διεθνώς Ισχύοντα στις Κεφαλαιαγορές…

  4. Οι επόμενες ενέργειεςΗδη, οι αγωγές που είχε αναβληθεί η κατάθεσή τους λόγω της παρατεταμένης αποχής, κατατίθενται με ταχύτατατο ρυθμό και εκτιμούμε ότι εντός του έτους θα έχουν όλες προσδιορισθεί με τις νέες ταχείς διαδικασίες του ΚΠολΔικ.Οσοι εκ των ζημιωθέντων ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου επιθυμούν, μετά την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ, να ακολουθήσουν την δική μας νομική προσέγγιση, μπορούν να το κάνουν ΑΜΕΣΑ.Η προθεσμία συμμετοχής θα παραταθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2016, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής είτε ατομικά, είτε ομαδικά.

    Σε περίπτωση συμμετοχής στην Ατομική «εκδοχή» το κόστος θα συμφωνείται κατόπιν συνεννοήσεως, ενώ στην Ομαδική «εκδοχή», το κόστος συμμετοχής θα είναι 200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ 24%), ενώ επιπλέον θα υπάρχει ένα ποσοστό αποτελέσματος της τάξης του 7%. Φυσικά, εάν επιλεγεί η κατάθεση με Αναγνωριστικό Αίτημα, ΔΕΝ ΘΑ υπάρχει κόστος Αγωγοσήμου, εφόσον ψηφιστεί εν τω μεταξύ η σχετική διάταξη, ενώ και στην περίπτωση του Καταψηφιστικού Αιτήματος, το κόστος θα είναι σημαντικά λιγότερο (0,9%).

Με τιμή,

Γιάννης Κυριακόπουλος

Δικηγόρος-Οικονομολόγος

Υ.Γ.: ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!

Share Post