Τι ισχύει για το επικουρικό βοήθημα των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας – οι επόμενες κινήσεις τους

Συνέντευξη του Ιωάννη Κυριακόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” σχετικά με την απότομη κατάργηση του επικουρικού βοηθήματος των συνταξιούχων πρώην εργαζομένων της ΕΤΕ

Για την δικαστική μάχη που δίνουν οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να προστατέψουν τον λογαριασμό-κουμπαρά που χρηματοδοτούσαν από το μακρινό 1949, μίλησε ο δικηγόρος μερίδας Συνατξιούχων – Δικαιούχων Επικούρησης της ΕΤΕ Γιάννης Κυριακόπουλος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Δεν πρόκειται για ταμείο, αλλά για έναν λογαριασμό που είχε δημιουργηθεί το 1949, για να μην καταντήσουν τα χρήματα των συνταξιούχων … στα χάλια των ασφαλιστικών ταμείων σήμερα … Δεν πρόκειται για κοινωνική ασφάλιση, αλλά για υποχρέωση που έχει δημιουργηθεί μετά από μία διμερή συμφωνία που ίσχυε συνεχώς τα τελευταία 70 χρόνια … ένα λογαριασμό που είχε δημιουργήσει η ΕΤΕ μαζί με τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Κυριακόπουλος.

Μεταξύ άλλων, «διαπιστώσαμε ότι ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια -δεν ξέρουμε για πόσο- για την ενίσχυση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Τα κεφάλαια που συσσωρεύονταν επί 70 χρόνια από εισφορές εργαζόμενων 3,5% της Εθνικής Τράπεζας κατά 9%, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι πάνω από 40 εκατ. ευρώ χάθηκαν με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής».

«Μιλάμε για ανθρώπους που περίμεναν μετεργασιακά να πάρουν ένα ποσό, που γνώριζαν από την αρχή της εργασίας τους, εντελώς ανεξάρτητο από τη σύνταξη … ποσό σταθερό … που να τους αρκεί για να ζήσουν. … Είναι περίπου στο 50% της σύνταξής τους, συνολικά».

«Αυτοί οι συνταξιούχοι, πάνω από 16.500 οικογένειες, αλλά και οι εργαζόμενοι που αφορά αυτή η επικούρηση, άλλοι τόσοι και παραπάνω, συνολικά πρέπει να είναι περίπου 50.000 … έφτιαξαν τη ζωή τους, τις υποχρεώσεις τους πάνω σε ένα ποσό που μπορεί να φτάνει τα 2.000 ευρώ … τα είχαν πληρώσει, το 3,5% κάθε χρόνο και το 9% από την εργοδοσία».

Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο ίδιος για τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις των δικαιούχων, στο σχετικό ηχητικό απόσπασμα.

Πηγή: Στο Κόκκινο
Post Tags
Share Post