Αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Κυπριακή Εφημερίδα CY24

Για πλήρες τεκμηριωμένο υλικό που έχει ήδη παραδοθεί στα αρμόδια Δικαστήρια και θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες ενέργειες μιλά στην «24» ο Γιάννης Κυριακόπουλος, επικεφαλής του Kyros Law Offices της Αθήνας, ο οποίος έχει αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 850 ατόμων από την Ελλάδα που είχαν τα λεφτά τους στην Κύπρο και προσφεύγουν στην Διεθνή Διαιτησία διεκδικώντας τα χρήματα που έχασαν στο κούρεμα του περασμένου Μαρτίου.
Η κατάθεση ομαδικής προσφυγής σε Διεθνή Διαιτησία κατά της Κύπρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της World Bank στο ICSID (Διεθνές Κέντρο Επιλύσεων Επενδυτικών Διαφορών) που εδρεύει στην Washington, στις ΗΠΑ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες που είχαν καταθέσεις, ομόλογα (αξιόγραφα), ή ασφαλιστήρια συμβόλαια που επένδυαν εμμέσως σε ομόλογα (unit-linked προιόντα) στις δύο Κυπριακές Τράπεζες, Κύπρου & Λαική, ανεξαρτήτως της ζημίας που υπέστησαν. Η προθεσμία λήγει στις 11 Iανουαρίου 2015. Είναι ακριβώς 6 μήνες μετά την επίσημη έγγραφη κατάθεση της προσφυγής που έγινε στις 11/07/2014 στα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Ο κος Κυριακόπουλος, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία σε ζητήματα Χρηματοοικονομικού και Τραπεζικού Δικαίου, Κεφαλαιαγοράς, Εμπορικού, Εταιρικού και Διοικητικού δικαίου, μιλώντας στην «24» εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχή έκβαση των υποθέσεων τις οποίες ανέλαβε, καθώς, όχι μόνο έχει αδιάσειστα νομικά και οικονομικά στοιχεία για την κάθε υπόθεση χωριστά, αλλά αποτελεί την ηγετική ομάδα της ελίτ δικηγορικών γραφείων από την Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, οι οποίοι ειδικεύονται σε υποθέσεις διαιτησίας, τις οποίες μάλιστα κερδίζουν.

Συγκεκριμένα οι επικεφαλής της διεκδίκησης είναι ο J. Eisenhofer από το γραφείο Grant & Eisenhofer στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι γνωστός ως ο δικηγόρος που για κανέναν λόγο δεν χάνει υποθέσεις. Το συγκεκριμένο γραφείο αποτελεί τιτάνα στον χώρο της δικηγορίας παγκοσμίως αφού έχει πάρει αποζημίωση 3,2 δις από την Tyco International, 303 εκατ. από την General Motors, 450 εκατ. από τη Shell στην Ευρώπη, 300 εκατ. από την Daimler Chrysler και πολλά άλλα. Στην ομάδα του εμπλέκονται πρώην εισαγγελείς της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έχουν βάλει φυλακή τον Μέϊντοφ και γενικά έχουν τεράστια εμπειρία σε προστασία επενδυτών. Συνολικά σε 5 χρόνια έχει λάβει ως γενική αμοιβή από τις υποθέσεις πάνω από 10 δις δολάρια. «Δεν θα έπαιρνε την συγκεκριμένη υπόθεση εάν έχανε», μας ανέφερε ο κος Κυριακόπουλος.
Κεντρικό ρόλο επίσης έχει και ο St. Fietta του Λονδρέζικου νομικού γραφείου Volterra Fietta, που αναδείχθηκε το 2013 ως το κορυφαίο νομικό γραφείο για υποθέσεις διαιτησίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα, η Voltera Fietta αποκαλεί την υπόθεση των «κουρεμένων καταθετών» σχετικά απλή. Την ηγετική ομάδα συμπληρώνουν ο Γιάννης Κυριακόπουλος του γραφείου Kyros Law που αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη την Grant & Eisenhofer και ο Daren Check του επίσης νεοϋρκέζικου γραφείου Kessler Topaz Meltzer Check LLP, γνωστού για τις διεκδικήσεις κατά των ΒP, Bank of America, Merck, Royal Bank of Scotland, Lehman Brothers Hewlett Packard και άλλων.
Οπως μας εξήγησε ο κος Κυριακόπουλος, η βεβαιότητα για την επιτυχία βασίζεται στη διμερή συμφωνία για επενδύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Κύπρο. Η Κύπρος είχε τέτοιες διμερείς συμφωνίες και με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ουκρανία αλλά όχι επικυρωμένες, αφού μόνον η Ελλάδα την κύρωσε με τον νόμο 2100/1992. Σύμφωνα με αυτόν οι επενδυτικές διαφορές πρέπει να επιλύονται με φιλικό διακανονισμό σε διάστημα έξι μηνών κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η διαφορά παραπέμπεται στο διαιτητικό δικαστήριο της Ουάσιγκτον το οποίο πρέπει να εκδώσει απόφαση εντός 3 ετών, η απόφαση είναι δεσμευτική και δεν εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό.
«Τη συγκεκριμένη διαδικασία προσφυγής έχει ακολουθήσει η ΜΙG και άλλοι Ελληνες επενδυτές και μάλιστα για την πρώτη έχουν οριστεί οι δικαστές και έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Εχει ήδη δηλαδή ξεκινήσει η διαιτησία από τον κο Βγενόπουλο και την ομάδα των μετόχων της MIG σε ένα ύψος 850 εκατομμυρίων συν άλλα 350 περίπου εκατ. Μάλιστα, έχει οριστεί η ημερομηνία της απόφασης η οποία είναι τον Μάϊο του 2016.
«Αυτοί που αφορούν εμάς είναι στα 140 εκατ., έχουν υποβάλλει την αίτηση γύρω στα 50 εκατ. Είναι πάνω από 140 άτομα που έχουν υπογράψει τα σχετικά μέχρι στιγμής και οδεύουμε ακάθεκτοι», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μιλώντας στη Βουλή είπε ότι εξαιρέθηκαν από το κούρεμα 14 κατηγορίες, όπως π.χ. η Εκκλησία, λογαριασμοί του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων κά με αποτέλεσμα να ζημιωθεί μόνον το 5% των κυπρίων πολιτών. Αυτό αποτελεί οπωσδήποτε μια άνιση μεταχείριση κάθετου κουρέματος. Στην Ελλάδα το PSI έγινε οριζόντια και έθιξε ιδιώτες, ιδρύματα, πανεπιστήμια κλπ., χωρίς καμία εξαίρεση, ακριβώς για να αποφευχθούν θέματα που εγείρονται τώρα για την Κύπρο».
Εχουμε αποδείξεις ότι αεροσκάφη μετέφεραν χρήματα. Εχουμε αντίγραφα εξαγωγών χρημάτων εκείνη την εποχή, την επίμαχη περίοδο 10-26 Μαρτίου 2013 και έρχονται κάποιοι με έγγραφα να μας επιβεβαιώσουν ότι τα λεφτά των ανθρώπων είναι ασφαλή και να μην φοβούνται τίποτα. Αυτό ξεπερνάει τα όρια της απλής διαχείρισης μιας κρίσεως και λέγεται κάπως διαφορετικά.
Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο μάλιστα προς γνωστό επιχερηματία από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, το οποίο έχει πρωτοκολληθεί την ΚΤΚ, η οποία διαβεβαιώνει τον επιχειρηματία ότι τα χρήματα τόσο του ιδίου όσο και γενικότερα των καταθετών είναι ασφαλή και όσα ακούγονται περί κουρέματος είναι φήμες. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 12/03/2013.
«Σύμφωνα με τον Ν. 2100/92 σε έκτακτες περιστάσεις και καταστάσεις, όπως αυτή που διαδραματίστηκε με το κούρεμα πρέπει να δίνεται στον επενδυτή εύλογη αποζημίωση, σε εύλογο χρόνο και μάλιστα έντοκη και επιπλέον σε κάποιο από τα βασικά νομίσματα και διαπραγματεύσιμα. Εδώ δεν συνέβη τίποτε τέτοιο. Δόθηκαν υποπολλαπλάσιας αξίας μετοχές της τράπεζας Κύπρου (και της Λαϊκής βέβαια), με 1% αποζημίωση και μια μετοχή αξίας 1 ευρώ, η οποία αποφασίστηκε να μην διαπραγματευτεί παρά μόνον τον ερχόμενο Οκτώβρη, που ακόμη και τότε κάθε μετοχή θα έχει αξία περίπου στο 25 με 30 τοις εκατό της αξίας του 1 ευρώ. Δηλαδή του επενδυτή του είπαν τι στα 100 ευρώ θα πάρεις 25 cents. Αυτό μόνον fair δεν είναι. Εύλογη αποζημίωση για εμάς θα ήταν το 100%.
Επιπλέον η Κύπρος πήρε έκτακτη χρηματική βοήθεια από την Τρόικα περί τα 10 δις., ευρώ και από αυτά δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Όλα αυτά», καταλήγει ο κ. Κυριακόπουλος, «είναι κατάφορες παραβιάσεις του νομικού πλαισίου και θα τις αναγνωρίσει και το δικαστήριο».
«Θέλαμε να πάρουμε και τους μετόχους. Ομως η έννοια του μετόχου πάντοτε εμπεριέχει την έννοια του ρίσκου. Οπότε αυτό προβλέπεται από την ίδια την φύση του μετόχου. Αρα δεν καλύπτεται».
ΜΙΑ ΚΙ ΕΞΩ
«Η διαδικασία είναι one-off δεν υπάρχει Εφετείο, δεν υπάρχει Αρειος Πάγος με το που υπαχθεί, που ηπήχθη σε διαδικασία δεσμευτικής διαδικασίας, τότε εντός τριών ετών το αργότερο θα πρέπει να εχει βγει η απόφαση που θα πρέπει να εκτελεστεί κιόλας. Τα νούμερα που θα συγκεντρώσουμε δεν τα ξέρουμε στο σύνολό τους ακόμη. Ξέρουμε τί νούμερα έρχονται αλλά επιφυλάσσομαι να σας το πώ όταν θα έλθει η κατάλληλη στιγμή. Στα αρχικά 650 άτομα προστέθηκαν άλλα 200.
Υπολογίζεται ενδεικτικά σε 3-4 έτη το πολύ , καθώς η υπόθεση αυτή θεωρείται ως «μέτριας δυσκολίας» και το πιο σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ επιδέχεται εφέσεως ή άλλου ένδικου μέσου : Η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη, δεσμευτική και εκτελεστέα υποχρεωτικώς, με όλα τα υπαρκτά μέσα εκτέλεσης. Συγκριτικά με τα Ελληνικά Δικαστήρια, μια ανάλογη διαδικασία, άν προβλεπόταν, θα διαρκούσε τουλάχιστον 10 χρόνια, έως εκδόσεως αποφάσεως από τον Άρειο Πάγο.
Εχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που έφτασαν μέχρι την αυτοκτονία. Ανθρώπους που πτώχευσαν. Οικογένειες που κατακρεουγρήθηκαν. Γιατί δεν είναι τα μεγάλα hedge funds ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ελληνες που μέσω της δυνατότητας που είχαν να βγάλουν στο εξωτερικό τα χρήματά τους φοβούμενοι του κούρεμα στο ελληνικό PSI το έκαναν. Εχουμε πελάτες που έχασαν αποταμιεύσεις χρόνων και καταστράφηκαν, έμειναν με 100.000 ευρώ και παίρνουν 5.000 το μήνα. Υπάρχει περίπτωση υπαλλήλου της Λαϊκής, την οποία ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος στο οποίο εργαζόταν στην Αθήνα κατόπιν εντολής από την Κύπρο, δεν την άφηνε να βγάλει τα χρήματά της στο εξωτερικό και στο τέλος, τα 85.000 αυτά ευρώ της τα έφαγαν κανονικά. Συμβόλαιο επενδεδυμένο σε US8.
Το σύνολο των καταθέσεων που χάθηκε από την Ελλάδα είναι 5-7 δις το ελάχιστο. Μαζί με τους ομολογιούχους της Λαϊκής και της Κύπρου πέντε με επτά «μεςς στο νερό». Κάποτε αυτό το νούμερο μπορεί να μην ήταν τόσο σημαντικό τώρα όμως αν σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο ανέρχεται στα 160 δις, είναι και μάλιστα πολύ.
Δεν είναι εύκολο να προδικάσει κανείς τις αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον που θα ληφθούν στις αρχές του 2018. Ωστόσο, το γεγονός ότι το hedge fund ΥΟRK προσέγγισε τη νομική ομάδα για να αγοράσει την απαίτηση των ελλήνων καταθετών και ομολογιούχων κατά των κυπριακών αρχών πληρώνοντας ένα ποσοστό περίπου 15% των αιτούμενων αποζημιώσεων δείχνει προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα».
Οι δικηγόροι εμφανίζονται σίγουροι για τη επιτυχία τους καθώς θα πληρωθούν μόνον αν πετύχουν αποζημιώσεις. Δηλαδή εκ του αποτελέσματος. Οι Ελληνες καταθέτουν ανάλογα με το ποσό που διεκδικούν από 100 έως 5000 ευρώ στην Bank New York Mellon και οι δικηγόροι αν κερδίσουν την υπόθεση θα δικαιούνται ως αμοιβή το 20% της αποζημίωσης.
Δεν είναι μόνο οι Ελληνες. Και οι Κύπριοι έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν κατά της Κυβέρνησης για άνιση μεταχείριση εναντι αυτών που γλίτωσαν το κούρεμα. Αλλά δεν έχουν την δυνατότητα διεθνούς δοσιδικίας.
Η βάση του τραπεζικού δικαίου είναι η Πίστις. Η εμπιστοσύνη θα αποκασταθεί. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Οι πληγές είναι μεγάλες. Αλλά η ευστροφία των Κυπρίων που μέσα σε 40 χρόνια μπήκε στο μάτι των ισχυρότερων τραπεζικών κολοσσών του κόσμου. Και αυτό από ενα σημείο και μετά – ήταν λάθος»

Για να δείτε το άρθρο στην εφημερίδα μπoρείτε να δείτε ΕΔΩ

Share Post