Οι ευθύνες των Τραπεζών κατα την πώληση ομολόγων από τις Τράπεζες και τους Επενδυτικούς Συμβούλους

Στην εκπομπή “MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” στις 03/04/2014 και από το 18ο-22ο λεπτό και σύμφωνα με το καντράν της εκπομπής από τις 09:32-09:36 περιλαμβάνονται τα εξής :

1. Οι Τράπεζες-Επενδυτικοί Σύμβουλοι έστρεψαν τους πελάτες τους σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου
2. Πρέπει να διαχωριστούν οι αποταμιευτές από τους τζογαδόρους επενδυτές
3. Οι Γερμανοί Ομολογιούχοι είναι ακόμη στα δικαστήρια (ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ  ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ)!
4. Η εταιρεία διαχείρισης του ΙΚΑ (υπεύθυνος εκείνο το διάστημα ήταν ο Γιάννης Κυριακόπουλος της Kuros Law Offices) γύρισε τις ζημιές από τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου σε κέρδη

Ερώτηση Δημοσιογράφου κ. Αναγνωστάκη:

Είχατε υποσχεθεί και εσείς προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία, πως θα υπάρξουν κάποια μέτρα να ελαφρυνθούν.

Απάντηση Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Βενιζέλου: 

”Εγώ έλεγα στους ομολογιούχους ως Υπουργός Οικονομικών ότι θέλουμε να τους εξαιρέσουμε. Ποιους ομολογιούχους; Τους πραγματικούς αποταμιευτές. Τα φυσικά πρόσωπα που αντί να έχουν κατάθεση στην Τράπεζα πήγαν και πήραν ένα Ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου που πίστευαν ότι είναι ασφαλές. Να σας πω και κάτι άλλο; Διάφοροι σύμβουλοι επενδυτικοί και Τράπεζες έστρεψαν τον κόσμο στην πώληση, όπως τον είχαν στρέψει και σε προϊόντα τα οποία ήταν μπαρούφα. Είναι άλλο αυτοί που είχαν  ομόλογα όχι ως αποταμιευτές αλλά ως επενδυτές και ορισμένα φυσικά πρόσωπα που είχαν πολλά λεφτά και μπορούσαν να κάνουν «παιχνίδι» privatebanking και τα λοιπά.”

Με την ιδιαίτερα σοβαρή αυτή αναφορά που έκανε στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”  ο κ. Βενιζέλος, ενισχύονται τα δικά μας επιχειρήματα αναφορικά με τις ευθύνες των Τραπεζών κατα την πώληση ομολόγων από τις Τράπεζες και εν γένει τους Επενδυτικούς Συμβούλους.

Η φράση “Εστρεψαν τους Επενδυτές σε Ομόλογα, όπως είχαν κάνει παλαιότερα και με προϊόντα-μπαρούφα” όπως τα απεκάλεσε χαρακτηριστικά, “έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων”.

Δηλαδή, όταν ερωτάται από τον δημοσιογράφο για την αποκατάσταση των ζημιών των φυσικών προσώπων -αποταμιευτών /Ομολογιούχων  Ελληνικού Δημοσίου, που έχουν υποσχεθεί οι πάντες από όλα τα πολιτικά κόμματα και πρωτίστως ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών, απαντά ευθέως με την ανωτέρω φράση, “δείχνοντας με το δάκτυλο” προς ποιά κατεύθυνση πρέπει να στραφούν για αποζημίωση, δηλαδή κατά των Τραπεζών στα Πολιτικά Δικαστήρια.

Και φυσικά, όταν έδινε την συνέντευξη αυτή, ήταν πολύ καλά πληροφορημένος για την απόφαση του ΣτΕ (1116/2014 κ.α. συναφείς) που αποφαίνεται, χωρίς φυσικά να το λέει επακριβώς ακριβώς το ίδιο : Ότι δηλ. για τις αναντίρρητες ζημίες των φυσικών προσώπων που ήταν “αποταμιευτές”, όχι “τζογαδόροι, κερδοσκόποι, που εναλλάσσουν καθημερινά το χαρτοφυλάκιό τους”, ευθύνη αποζημίωσης έχουν οι Τράπεζες, που, ως Φορείς του Συστήματος Παρακολούθησης Αύλων Τίτλων, Μεσολαβούσες για την Πώληση Ομολόγων του Δημοσίου, Θεματοφύλακες των Ομολόγων και Επενδυτικοί Σύμβουλοι, “έστρεψαν” τους αποταμιευτές σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά την γνώμη μου, το εδάφιο αυτής της συνεντεύξεως είναι πολύ σοβαρό, και εάν συνδυαστεί με την επερώτηση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών για την ακατανόητη αύξηση των θέσεων σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου των Ελληνικών Τραπεζών την επίμαχη περίοδο 2008-2011, οι συνειρμοί που δημιουργούνται οδηγούν στην στοιχειοθέτηση πολύ βαρύτερων κατηγοριών από την διεκδίκηση αστικής αποζημίωσης…

Δείτε: το βίντεο του Mega

Share Post