Προσφυγή για αποζημιώσεις στη Διεθνή Διαιτησία κατά Κύπρου -Συνέντευξη

Transcript – Κείμενο συνέντευξης

Η κίνηση είναι η εξής: είναι η Προσφυγή στη Διεθνή Διαιτησία η οποία είναι με έδρα στην Ουάσινγκτον. Η συνεργασία μας είναι με μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία, την Grant & Eisenhofer και ο σκοπός είναι οι Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι εβλάπτησαν από την απόφαση την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου, να προσφύγουν στην Διεθνή Διαιτησία για να πάρουν αποζημίωση και αυτό αφορά τους ομολογιούχους, τους καταθέτες και τους μετόχους. Η μονομερής αυτή απόφαση ελήφθη, όπως προκύπτει από την διμερή συμφωνία,  από το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε μέτρα – διεξήλθε διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των Ελλήνων Επενδυτών έναντι των Κυπρίων ορισμένων δηλαδή νομικών προσώπων τα οποία διεφύλαξε-προφύλαξε από το σχετικό κούρεμα.

Άρα λοιπόν οι Έλληνες επενδυτές, οι Έλληνες καταθέτες, οι Έλληνες ομολογιούχοι, επικαλούμενοι αυτό –και αυτή είναι μια έρευνα που έχουμε κάνει πριν ξεκινήσουμε την ανακοίνωση στο κοινό- έχουν την δυνατότητα σε ένα ειδικό όργανο που αφορά, που δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες  επενδυτές να προσφύγουν και αυτό είναι μόνο στη Διεθνή Διαιτησία, σύμφωνα  με τη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου που υπογράφτηκε το 1992 να προσφύγουν εκεί και σε ένα και τελευταίο βαθμό όσο κι αν κρατήσει αυτή η διαδικασία να βγάλουν μια απόφαση, η οποία θα είναι φυσικά ή θετική ή αρνητική.

Η δική μας αυτή τη στιγμή η προσέγγιση-θεωρούμε ότι έχει πολύ υψηλές πιθανότητες επιτυχίας κι αυτό γιατί έχουμε στοιχεία με τα οποία αποδεικνύουμε ότι υπήρξε διακριτική μεταχείριση. Οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν για αυτό το λόγο.

Οπότε τι ζητάτε εσείς, να έρθουνε… γιατί κάτι άκουσα ότι πρέπει να μαζευτεί ένα ποσό ομολογιούχων κοντά στο 1δις, είναι έτσι;

Κοιτάξτε, συνολικά, καταρχήν μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει γύρω στα 250 εκατομμύρια, πάμε για 300 εκατομμύρια επενδυτών, καταθετών, θέλουμε μια κρίσιμη μάζα, εμείς έχουμε κάνει το εξής: για  να βοηθήσουμε το κοινό-αν επιτρέπεται να το πω- έχουμε αναρτήσει μια ιστοσελίδα, την apozimiosi.gr, www.apozimiosi.gr στα λατινικά, με την οποία, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί – χωρίς πάρα πολλές λεπτομέρειες προφανώς  θα’ θελε να προφυλάξει τον εαυτό του, να βάλει τα στοιχεία του και να εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε και εμείς ελεύθερα και δωρεάν να αξιολογήσουμε το κατά πόσον έχει αυτό το αίτημα ή όχι.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην εταιρεία μας είναι το εξής: ενώ συνήθως όπως ξέρετε κύριε Mωραϊτάκη οι δικηγόροι ειδικά σε αυτές τις μεγάλες υποθέσεις  παίρνουν αυτό που λέμε retainer, δηλαδή παίρνουν προκαταβολή αμοιβής και αναλόγως βέβαια χρεώνουνε και το αποτέλεσμα. Σ’ εμάς επειδή η δικηγορική αυτή εταιρεία πιστεύει, έχοντας μελετήσει ότι έχουμε πολύ σημαντικά στοιχεία στα χέρια μας, θα είναι χωρίς προκαταβολή.

Τι πιθανότητα δίνει η δικηγορική εταιρεία στην επιτυχία;

Ακούστε, υπολογίσαμε εχθές με την συζήτηση που κάναμε, μετά την συνάντηση που είχαμε, στην οποία μας κάνατε την τιμή να έρθετε, είναι ότι το κόστος αυτής της Διαιτησίας – έστω κι αν δεν έχει πολύ μεγάλο κόστος εμπειρογνωμόνων κλπ, θα υπερβεί τα 8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το κόστος θα το κάνει funding, θα το χρηματοδοτήσει η ίδια η δικηγορική εταιρεία. Εν προκειμένω βέβαια, αυτή  είναι μια εταιρεία που έχει ….

Πιστεύει δηλαδή και η δικηγορική εταιρεία στην επιτυχία;

Ακριβώς.

Ωραία, εύχομαι καλή επιτυχία…  Μπορώ να κάνω μια ερώτηση;

Οπωσδήποτε, οπωσδήποτε.

Εκτός από ιδιώτες, άλλοι  που υπέστησαν την θύελλα αυτή με τα ομόλογα, όπως είναι τα πανεπιστήμια, όπως είναι  νοσοκομεία κλπ τι γίνεται στη προκειμένη περίπτωση μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια ας την χαρακτηρίσουμε;

Φυσικά. Κοιτάξτε, ο νόμος αναφέρει τα εξής, αν μου δώσετε λίγο χρόνο ακόμα να σας πω: αναφέρεται σε οποιοδήποτε φυσικό και νομικό πρόσωπο προέρχεται από το αντισυμβαλλόμενο μέρος  δηλαδή από την Ελλάδα και το οποίο υπέστη ζημίες στην Κύπρο, σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αναφέρεται, είτε είναι περιουσιακά στοιχεία tangible ή intangible κινητά ή ακίνητα. Μπορεί να είναι στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορεί να είναι στοιχεία επί χρονομισθώσεως, μπορεί να είναι στοιχεία επί δικαιωμάτων εξορύξεως.

Λοιπόν, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στο site.

Share Post