Στο Διαιτητικό Δικαστήριο προσέφυγαν έλληνες καταθέτες κατά της Κύπρου για το κούρεμα καταθέσεων

Από 100 εκατ. έως 300 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις ως αποζημίωση

Στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από την κυπριακή κυβέρνηση είναι οι έλληνες καταθέτες που υπέστησαν «κούρεμα» σε ποσοστό 47,5% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής της Kyros Law Offices”. κ Γιάννης Κυριακόπουλος και ο αμερικανός δικηγόρος κ. Geoffrey Jarvis της συνεργαζόμενης εταιρείας Grant & Elsenhofer, έχουν αναλάβει την δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Το ύψος των απαιτήσεων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και μπορεί να φθάσει έως τα 300 εκατ. ευρώ καθώς οι ημερομηνίες υποβολής για αποζημίωση από το «κούρεμα» των καταθέσεων είναι ανοικτές.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Αμερικανικό Δικαστήριο Διαιτησίας (ICSID).
Πρόκειται για διεθνές Δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάζει νομικές διενέξεις πολιτών και κρατών.
Ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος ανέφερε ότι οι έλληνες καταθέτες που έχασαν χρήματα από το «κούρεμα» προστατεύονται από τη διμερή συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με την ίδια σύμβαση ορίζεται και το Δικαστήριο στην περίπτωση προσφυγής. Η απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση της Κύπρου και στην περίπτωση που δικαιωθούν οι πελάτες των εταιρειών θα αποζημιωθούν.
Ο κ. Κυριακόπουλος αλλά και ο αμερικανός δικηγόρος ανέφεραν ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας διαμόρφωσαν το «κούρεμα» των καταθέσεων με ένα νομικό κείμενο, το οποίο είχε αρκετές ατέλειες.
Μεταξύ αυτών ήταν η προστασία που δόθηκε σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα.
Ο κ. Κυριακόπουλος διευκρίνισε ότι η απόφαση του Eurogroup το Μάρτιο του 2013 δεν προέβλεπε «κούρεμα» αλλά φόρο 10% επι των καταθέσεων.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την πρόταση αυτή και επέλεξε την ήδη γνωστή λύση. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Ρώσοι καταθέτες οι οποίοι δεν μπορούν να προσφύγουν στο Αμερικανικό Δικαστήριο διότι δεν υπήρχε διμερής συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κύπρο.
Επίσης έγινε αναφορά στo κούρεμα των ελληνικών ομολόγων PSI το οποίο δεν άφησε περιθώριο νομικής διεκδίκησης καθώς ήταν άρτια νομικά. Η τράπεζα Postova Bank που προσέφυγε στο Αμερικανικό Δικαστήριο έχασε την υπόθεση δικαιώνοντας απόλυτα την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πάρει έως 2 δισ. ευρώ από τη SIEMENS

Ο γενικός διευθυντής της δικηγορικής εταιρείας «Kyrow Law Offices κ. Γιάννης Κυριακόπουλος έδειξε το δρόμο διεκδίκησης για το σκάνδαλο διαφθοράς της SIEMENS. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει έως 2 δισ ευρώ από την γερμανική εταιρεία.
Ήδη η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε σε δικαστικό συμβιβασμό με 14 χώρες εκτός της Ελλάδας και κατέβαλε το ποσό των 800 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα δεν πήρε ένα ευρώ διότι η κυβέρνηση Σαμαρά με νόμο ήρθε σε συμβιβασμό με τη SIEMENS αλλά στη συνέχεια κατέπεισε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η εταιρεία “Kyros Law Offices” υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει όλα τα νομικά επιχειρήματα να διεκδικήσει χρήματα για τους έλληνες φορολογούμενους.
Να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έδινε φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που θα ξόδευαν χρήματα για την προώθηση των γερμανικών προϊόντων.
Στην νομική ατζέντα της εταιρείας “Kyros Law Offices» περιλαμβάνονται καυτά θέματα και απασχολούν καθημερινά την επικαιρότητα.
Πρόταση – Πρόσκληση της Grant & Eisenhofer προς το Ελληνικό Δημόσιο για παροχή κάθε είδους νομικής βοήθειας με σκοπό τη διεκδίκηση αποζημίωσης λόγω της ενδεχόμενης παραβίασης της Χρηματιστηριακής Νομοθεσίας των ΗΠΑ μέσω της χειραγώγησης των credit default swaps εις βάρος των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων.
Αναφορά σε πιθανή μελλοντική Νομική Δράση με σκοπό τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων που έχουν προβλεφθεί για τη Γερμανία λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ύψους 290 δις, σύμφωνα με την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή
Παρουσίαση εξειδίκευσης των δικηγορικών Εταιρειών σε υποθέσεις Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FCPA). Αναφορά στην πρόσφατη εκδίκαση της Αίτησης Ακυρώσεως στο ΣτΕ της Εξωδικαστικής Επίλυσης μεταξύ Ελλάδας & Siemens από την Εταιρεία «Kyros Law Offices».
Αναφορά σε πιθανή μελλοντική Νομική Δράση κατά του Βρετανικού Μουσείου με σκοπό την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα πίσω τη Χώρα μας.

Οι κ.κ. Geoffrey Jarvis και Γιάννης Κυριακόπουλος